Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σταφίδες

Οι Σταφιδες ειναι αποξηραμενα σταφυλια.
Η Σταφιδα ειναι απο τα σημαντικοτερα παραδοσιακα ελληνικα προιοντα,  τουλαχιστον μια φορα
εσωσαν την Ελλαδα απο τη χρεοκοπια οταν σε συνθηκες παρομοιες με τις σημερινες, οι μεγαλες
δυναμεις ειχαν "δανεισει" τη χωρα. Μια ασθενεια των αμπελιων στη Γαλλια εκανε αναρπαστη τη
σταφιδα με αποτελεσμα ολος σχεδον ο ελληνικος πληθυσμος να ασχολειται με την καλλιεργεια
της και να ξεχρεωθει ενα υπερογκο δανειο με εξισου μεγαλους τοκους,  σε αναλογια κατι σαν το
σημερινο χρεος και ακομα χειροτερα.
Στο παρελθον οι σταφιδες αποτελουσαν βασικο στοιχειο της διατροφης των προγονων μας οι
οποιοι πιστευαν οτι εχει μαγικες και ιδιαιτερα ευεργετικες ιδιοτητες.
Σημερα η Σταφιδα θεωρειται μια απο τις πλεον θρεπτικες φυτικες τροφες με ιδιαιτερα ωφελιμα για
την υγεια θρεπτικα συστατικα.
Οι Σταφιδες ειναι καλη πηγη σιδηρου, καλιου, σεληνιου ενω παραλληλα περιεχουν βιταμινη Α,
βιταμινες Β και ειναι πλουσιες σε φυτικες ινες.
Στη Σταφιδα αφθονουν οι φυτικες ινες οι οποιες δρουν κατα της δυσκοιλιοτητας, των αιμοροιδων
και στη μειωση της χοληστερολης.
Ειναι αξιοσημειωτο το γεγονος οτι οι Σταφιδες περιεχουν ουσιες που καταπολεμουν την τερηδονα
και την ουλιτιδα.
Σε Σταφιδα χωρις κουκουτσι ανιχνευονται πεντε φυτοχημικες ουσιες οι οποιες εχουν αντιοξειδοτικη
και αντιβακτηριακη δραση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου