Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ - Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ

ενα απο τα βασικα στοιχεια της διατροφης μας ειναι οι υδατανθρακες. Υδατανθρακας με απλα
λογια μπορουμε να πουμε οτι ειναι καθε φαγωσιμο φυτικης προελευσης. Μερικα ειδη διατροφης
οπως τα οσπρια περιεχουν πρωτεινες και υδατανθρακες για αυτο και μας ειναι εξαιρετικα πολυτιμα
στην διατροφη μας, αλλα με αυτο το θεμα θα ασχοληθουμε σε αλλο αρθρο.
Σε παλιοτερες εποχες, ο ανθρωπος επαιρνε απο τη φυση τους απαραιτητους υδατανθρακες στην
φυσικη τους μορφη δηλαδη σαν σιταρι αλεσμενο στην πετρα, σαν ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο κτλ.
Στην εποχη μας για λογους βιομηχανικης τυποποιησης, οπτικης αισθητικης και ευκολιας στην
καταναλωση το σιταρι αποφλοιωνεται γινεται στην κυριολεξια σκονη και μετα μας προσφερεται
για καταναλωση σαν μακαρονια, ασπρο ψωμι και καθε ειδους ζυμαρικο, το ιδιο ισχυει και για
την ζαχαρη η οποια πλεον παραγεται απο τευτλα, τα οποια μοιαζουν με τεραστια παντζαρια αλλα
στο τραπεζι μας ερχεται κατασπρη και ευκολη στη χρηση.
Για να μαγειρευτει το σιταρι στη φυσικη του μορφη θα χρειαστει βρασιμο απο δυο μεχρι εξη ωρες
θα ειναι σκληρο στο μασημα και σχετικα δυσπεπτο.
Αντιθετα ενα πακετο μακαρονια Νο6 σε εικοσι λεπτα το πολυ θα ειναι ετοιμα και λαχταριστα, μερικα
προιοντα διαφημιζουν οτι ειναι ετοιμα αλλα σε τρια λεπτα αλλα σε πεντε.
Μεχρι εδω ολα καλα, που ειναι ασχημο;
Δυστυχως το σωμα μας δεν εξελισεται συμφωνα με την εξελιξη της βιομηχανικης παραγωγης.
Το σιταρι στη φυσικη του μορφη, δεν θα προκαλεσει την αστραπιαια αυξηση της ινσουλινης
που προκαλουν τα μακαρονια, δεν θα ταλαιπωρησει οργανα, επινεφριδια, συκωτι και γενικα ολο
το σωμα και δεν θα γινει λιπος που θα μας κανει παχυσαρκους με ολα οσα αυτο συνεπαγεται.
Γενικα ισχυει οτι οσο πιο ευκολο στο μαγειρεμα τοσο το χειροτερο για τον οργανισμο μας.
Δοκιμαστε το μπλιγουρι που ειναι σπασμενοι σποροι σιταριου και μαγειρευεται σε περιπου
σαρανταπεντε λεπτα, ειναι δε εξισου νοστιμο με οποιοδηποτε τυποποιημενο ζυμαρικο.
Αν υπαρχει οποιοδηποτε προβλημα υγειας να κοπουν αμεσως τα ζυμαρικα, σε ενα μηνα θα
δειτε τοση βελτιωση που δεν θα τα ξαναβαλετε στο στομα σας.
Αν πρεπει να φατε μακαρονια, 125 γρ. δηλαδη το 1/4 του πακετου ειναι μια σχετικα ασφαλης
ποσοτητα.
Το ιδιο ισχυει για το ρυζι, το ψωμι, τις πατατες και γενικα σχεδον ολα τα "ευκολα" ειδη διατροφης.
Και τι θα τρωμε;
Κουνουπιδι, λαχανο, παντζαρια, χορτα, σαλατες, οσπρια, πρασινα φασολακια, κολοκυθακια,
μαρουλια, μανιταρια, φρουτα, πατατες με μετρο, ξηρους καρπους και ενα σωρο αλλα νοστιμα
και ωφελιμα ανεπεξεργαστα τροφιμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου