Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

ιθαγενες φυτο των χωρων του βορειου ημισφαιριου. Καταγεται απο τις περιοχες της
Κασπιας Θαλασσας.
Αρχαιο φυτο, αναφερεται απο τον Θεοφραστο. Τα δαμασκηνα ειναι πλουσια πηγη φυτικων ινων
και περιεχουν σημαντικες θρεπτικες ουσιες οπως καλιο, βιταμινη Κ και μεταλλικα στοιχεια οπως
σιδηρο. Περιεχουν επισης καφεουλκινικο οξυ, ενα συστατικο με ισχυρες αντιοξειδωτικες ιδιοτητες.
Το περιεχομενο των φρεσκων δαμασκηνων σε αντιοξειδωτικες ουσιες διπλασιαζεται οταν
αποξηρανθουν. Μοναδες ORAC (μοναδες μετρησης της αντιοξειδωτικης ικανοτητας) 5777 ORAC.
Τα δαμασκηνα ειναι πλουσια σε βιταμινη C, περιεχουν επισης βιταμινη Α, ασβεστιο, κυταρινη,
μαγνησιο, φωσφορο στοιχεια απαραιτητα για την διατηρηση της καλης μας υγειας.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σταφίδες

Οι Σταφιδες ειναι αποξηραμενα σταφυλια.
Η Σταφιδα ειναι απο τα σημαντικοτερα παραδοσιακα ελληνικα προιοντα,  τουλαχιστον μια φορα
εσωσαν την Ελλαδα απο τη χρεοκοπια οταν σε συνθηκες παρομοιες με τις σημερινες, οι μεγαλες
δυναμεις ειχαν "δανεισει" τη χωρα. Μια ασθενεια των αμπελιων στη Γαλλια εκανε αναρπαστη τη
σταφιδα με αποτελεσμα ολος σχεδον ο ελληνικος πληθυσμος να ασχολειται με την καλλιεργεια
της και να ξεχρεωθει ενα υπερογκο δανειο με εξισου μεγαλους τοκους,  σε αναλογια κατι σαν το
σημερινο χρεος και ακομα χειροτερα.
Στο παρελθον οι σταφιδες αποτελουσαν βασικο στοιχειο της διατροφης των προγονων μας οι
οποιοι πιστευαν οτι εχει μαγικες και ιδιαιτερα ευεργετικες ιδιοτητες.
Σημερα η Σταφιδα θεωρειται μια απο τις πλεον θρεπτικες φυτικες τροφες με ιδιαιτερα ωφελιμα για
την υγεια θρεπτικα συστατικα.
Οι Σταφιδες ειναι καλη πηγη σιδηρου, καλιου, σεληνιου ενω παραλληλα περιεχουν βιταμινη Α,
βιταμινες Β και ειναι πλουσιες σε φυτικες ινες.
Στη Σταφιδα αφθονουν οι φυτικες ινες οι οποιες δρουν κατα της δυσκοιλιοτητας, των αιμοροιδων
και στη μειωση της χοληστερολης.
Ειναι αξιοσημειωτο το γεγονος οτι οι Σταφιδες περιεχουν ουσιες που καταπολεμουν την τερηδονα
και την ουλιτιδα.
Σε Σταφιδα χωρις κουκουτσι ανιχνευονται πεντε φυτοχημικες ουσιες οι οποιες εχουν αντιοξειδοτικη
και αντιβακτηριακη δραση.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ξεκινησαν απο την Κεντρικη Ασια και εφτασαν στη Μεσογειο απο τα αρχαια χρονια. Η ραβδος του Ααρων που αναφερεται στη Βιβλο ηταν αμυγδαλια, ανθισε θελωντας να δειξει τη Θεια Εγκριση και εκανε αμυγδαλα. Οι αρχαιοι Αιγυπτιοι αφησαν αμυγδαλα στον ταφο του Φαραω Τουτανχαμων για
να του εξασφαλισουν τροφη στην αλλη ζωη.
Μια μικρη φουχτα αμυγδαλα (30 γρ. περιπου) εχουν 170 θερμιδες και αποτελουν καλη πηγη πρωτεινων και φυτικων ινων.
Η ιδια ποσοτητα εξασφαλιζει το 35% της ημερησιας αναγκης για βιταμινη Ε και το 20% της αναγκης
για μαγνησιο ανω αποτελει καλη πηγη ασβεστιου και σιδηρου.
Τα αμυγδαλα περιεχουν φλασονη, κονεσερτινη και καμφερολη αντιοξειδωτικες ουσιες που αποτρεπουν την αναπτυξη καρκινικων κυτταρων καθως και την οξειδωση της "κακης χοληστερολης"
LDL που αυξανει τον κινδυνο καρδιοπαθειας.
Τα αμυγδαλα περιεχουν 50% περισσοτερο ασβεστιο απο ολα τα ειδη των γαλακτοκομικων και 200% περισσοτερο σιδηρο απο ολα τα ειδη κρεατων, ειναι πλουσια σε σεληνιο, ψευδαργυρο και καλιο.
Το αμυγδαλογαλα ειναι ενα πολυ θρεπτικο και ευπεπτο φυτικο γαλα που περιεχει 50% περισσοτερο
ασβεστιο απο τα ζωικα γαλατα με καλυτερη απορροφηση απο το σωμα μας και χωρις καθολου τοξινες.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Λιναροσπορος

Το λιναρι ειναι ενα φυτο αυτοφυες της νοτιοδυτικης Ασιας και της νοτιοανατολικης Ευρωπης.
Η λατινικη ονομασια του σημαινει "χρησιμοτατο" επειδη ολα τα μερη του
λιναριου εχουν χρησιμοποιηθει ιστορικα για μια ποικιλια σκοπων.
Ο σπορος του λιναριου ειναι μικρος και γεματος λαδι.
Το λιναρι καλλιεργειται κυριως για την διατροφικη του αξια αλλα χρησιμοποιειται επισης για διαφορα εμπορικα προιοντα.
Στη Βαβυλωνα το 3000 π.Χ. ξεκινησε η καλλιεργεια του ενω στην Αιγυπτο
χρησιμοποιουσαν λινο υφασμα απο ινες λιναριου για να τυλιγουν τις μουμιες.
Ο λιναροσπορος ειναι πλουσια πηγη λιπαρων οξεων Ω-3.
Αποτελει εξαιρετικη πηγη διαλυτων και αδιαλυτων ινων, ευεργετικων για
τη ρυθμιση της χοληστερινης, του σακχαρου και της πεψης.
Το λιναρι ειναι ιδανικη πηγη λιγνινης φυτικου συστατικου που λειτουργει σαν αδυναμη μορφη οιστρογονου.
Ορισμενοι επιστημονες πιστευουν οτι η λιγνινη προστατευει απο καρκινο των ματιων και του παχεος εντερου.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο Αμαρινθος

αναφερεται συχνα συχνα ως αρχαιο δημητριακο των Αζτεκων. Εμφανιστηκε
πριν περιπου 8000 χρονια. Πιστευεται οτι ηταν το βασικο δημητριακο που
καταναλωναν οι Αζτεκοι πριν κατακτηθουν απο τους Ισπανους.
Ο Αμαρινθος ηταν δημοφιλης λογω της θρεπτικης ανωτεροτητας του και θεωρουνταν "καυσιμο" των πολεμιστων. Το χρησιμοποιουσε σαν θυμιαμα
ο βασιλιας Μοντεζουμα για θεραπευτικους σκοπους.
Ο Αμαρινθος περιεχει τις περισσοτερες πρωτεινες ανα μεριδα απο ολα τα
ειδη δημητριακων και σπορων. Περιεχει το απαραιτητο αμινοξυ λυσινη
το οποιο λειπει η ειναι ανεπαρκες στους περισσοτερους σπορους. Αν προστεθει σε αυτους συμπληρωνει τα απαραιτητα αμινοξεα τους.
Ο Αμαρινθος επισης ειναι πλουσιος σε φυτικες ινες σε σχεση με τα αλλα
δημητριακα. Μονο το Κινοα περιεχει περισσοτερο σιδηρο απο τον αμαρινθο.
Ειναι καλη πηγη ασβεστιου, μαγνησιου και φολικου οξεος.
Περιεχει τη φυτοχημικη ουσια Σκουαλενιο που μειωνει τη χοληστερολη και καταπολεμα τον καρκινο.

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΙΝΟΑ

αποτελουσε βασικο ειδος διατροφης των Αζτεκων και των Ινκας.
Εμφανιστηκε τουλαχιστον 5000 χρονια πριν και καλιεργειται στις Ανδεις της
Νοτιας Αμερικης τουλαχιστον απο το 3000 π.Χ.
Σημερα το κινοα εμφανιζεται ξανα σαν πολυτιμο δημητριακο λογω της
διατροφικης του αξιας.
Διατροφικα το κινοα ειναι καταπληκτικο δημητριακο.
Η διατροφικη του αξια εχει συγκριθει απο τον Οργανισμο Τροφιμων του ΟΗΕ
με εκεινη του απαχου γαλακτος. Το κινοα περιεχει περισσοτερη πρωτεινη απο
οποιοδηποτε αλλο δημητριακο. Μερικες ποικιλιες κινοα εχουν περισσοτερη
απο 20% πρωτεινη. Το μοναδικο στοιχειο στην πρωτεινη του κινοα ειναι
πως θεωρειται πληρης περιεχοντας ολα τα απαραιτητα αμινοξεα και ιδιαιτερα
την λυσινη την μεθειονινη και την κυστινη. Με την προσθηκη του σε αλλα
δημητριακα γινονται και αυτα πληρη σε πρωτεινες. Το κινοα ειναι πλουσιο
σε σιδηρο, καλιο και ριβοφλαβινη καθως και σε βιταμινη Β6 νιασινη και θειαμινη. Αποτελει παραλληλα καλη πηγη μαγνησιου, ψευδαργυρου, χαλκου
και μαγγανιου και περιεχει λιγο φολικο οξυ.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

με ενα καλο πρωινο κανατε ενα δωρο στον πιο υπομονετικο φιλο σας, το
σωμα σας.
Εκεινο θα σας ανταμειψει με πιο πολυ ακομα μεγαλυτερη υπομονη στις
ιδιοτροπιες σας και θα σας δωσει δυναμη για τις δυσκολιες της ημερας
πνευματικες και σωματικες.
Το καλο πρωινο εγγυαται μια καλη ημερα, τοσο απλο ειναι.

Στη συνεχεια θελω να γνωρισουμε τα υλικα που χρησιμοποιουμαι για
το πρωινο και τι μας προσφερει το καθενα.
Η βρωμη ειναι ενα απο τα πρωτα δημητριακα που καλιεργησε ο ανθρωπος.
Πιστευεται οτι ξεκινησε απο την Ευρασια και καταναλωνοταν στην Κινα
απο το 7000 ΠΧ. Οι Αρχαιοι Ελληνες ηταν οι πρωτοι ανθρωποι που εφτιαξαν χυλο δημητριακων απο βρωμη. Η βρωμη περιεχει επαρκη ποσοστα
βιταμινης Ε, αρκετες βιταμινες του συμπλεγματος Β, τα μεταλλικα στοιχεια
φθοριο, μαγνησιο και καλλιο καθως και τα ιχνοστοιχεια σεληνιο, χαλκο, ψευδαργυρο, σιδηρο και μαγγανιο. Επισης ειναι πλουσια σε φυτοχημικες ουσιες 1,3-Β-γλουκανη και αβενανθραμιδες. Προσφερει τοσο διαλυτες οσο
και μη διαλυτες φυτικες ινες. Οι μη διαλυτες ινες κανουν καλο στο πεπτικο
συστημα. Οι διαλυτες λειτουργουν σαν σφουγγαρι αναζητωντας την χοληστερολη και αφαιρωντας την πριν προλαβει να φραξει τις αρτηριες και να οδηγησει σε καρδιοπαθεια.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΑΛΛΑΓΗ

που κανουμε ειναι να καθιερωσουμε πρωινο.
Πινουμε ενα ποτηρι νερο και ξεκιναμε να φτιαξουμε τον καφε μας.
Οταν πιουμε λιγο και ξυπνησουμε, ξεκιναμε να φτιαξουμε το πρωινο μας.
Βαζουμε σε ενα μικρο κατσαρολακι να βρασουν 2 φλυτζανια νερο, 1 κουταλια σουπας βρωμη (κουακερ), 1 κσ αμαρινθο, 1 κσ κινοα, 1κσ λιναροσπορο και τα αφηνουμε να βρασουν σε σιγανη φωτια.
Μετα απο 20 λεπτα περιπου εχει γινει χυλος. Προσθετουμε 2 αποξηραμενα
βερυκοκα, 2 δαμασκηνα, λιγες σταφιδες.
Αν δεν θελουμε αποξηραμενα φρουτα προσθετουμε μια κουταλια μελι.
Μαζι τρωμε και μια χουφτα αμυγδαλα.

Καλημερα

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ Η ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ . ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΤΡΑ ,Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΥΓΕΙΝΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ . ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΡΟΛΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ VOLUMETRICS .ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΥΠΕΡΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΡΩΝ,Η ΔΟΚΤΩΡ ΡΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΔΥΟ ΜΕΡΙΔΕΣ ΜΙΑΣ ΠΗΧΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥΣ ΕΧΑΣΑΝ 50%ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΑΝ ΕΝΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΣΝΑΚ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΟΠΩΣ Η ΣΟΥΠΑ . ΕΠΙΣΗΣ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΡΟΦΩΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΥΓΙΟΥΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΚΑΝΤΟ ΤΩΡΑ .ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ. ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙΣ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ .Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ .ΚΑΝΕ ΙΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ .

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ

θα "μπλεξετε" με τραπεζια, ταβερνες, στο σπιτι κλπ. Η βουλιμια καραδοκει. Αφηνει πισω της ενα
αισθημα ενοχης και φευγει. Αισθανεσται σκουλικι, λετε μεσα σας "πως μπορεσα να πιω και να φαω
τοσο". Ησυχαστε, δεν ειναι παρα το πιο υπουλο οπλο της κραιπαλης - ουδεμια σχεση με την πραγματικοτητα. Αμεσα ετοιμαστε κατι να φατε. Παρακαλω να μην μου πειτε οτι καθε ιδεα φαγητου
σας φερνει αναγουλα - το ξερω. Αν η παρατυπια ηταν μονο φαγητο ετοιμαστε κατι σαν 120 γρ. τυρι
κιτρινο και μια φετα ψωμι συν ενα ζεστο ελληνικο τσαι του βουνου - το ψωμι μπορει να αντικατασταθει με ενα παξιμαδι κριθαρενιο η αλλο και επιτρεπεται και λιγο φυσικο βουτυρο για
οσους θελουν. Αν δεν περιοριστηκατε στο φαγητο αλλα ηπιατε επισης πολυ, καλυτερα αποτελεσματα
θα εχετε φτιαχνοντας την ακολουθη σουπα αναγκης: 1 κυβο κοτοζουμο σε περιπου εναμιση λιτρο νερο, μισο φλυτζανι κριθαρακι, κοχυλακι κλπ ακομα και τραχανα η οτιδηποτε μικρο σε μεγεθος
ζυμαρικο εχετε στο σπιτι. Αφου βρασει περιπου 20 - 30 λεπτα ειναι ετοιμη, εχετε ηδη σπασει σε κομματακια μισο κριθινο παξιμαδι η αλλο ειδος φρυγανιας - αν εχετε μονο κλασσικες φρυγανιες βαλτε δυο, αλλα αυτες μουσκευουν πολυ γρηγορα οποτε καλυτερα να ριχνετε τα κομματακια λιγα λιγα και να τα τρωτε αμεσως. Αν εχετε παρμεζανα μπορειται να κοψετε 120 γρ. σε κυβακια και
να τα ριξετε μεσα στη σουπα (παιρνει πολυ ωραια γευση και δεν λειωνει) η αν εχετε αλλο κιτρινο
τυρι να το φατε χωριστα. Η χρηση του κυβου δεν συνισταται γενικα αλλα αφου ειναι κατασταση
αναγκης, θεωρειται δεδομενο οτι δεν θα εχετε την υπομονη να φτιαξετε αληθινη σουπα χορταρικων.
Αυτα τα δυο γευματα μπορειται να τα φατε και τα δυο με διαστημα μεταξυ τους τις δυο ωρες.
Με οποια σειρα θελετε, αν σας αρεσαν μπορειται να τα επαναλαβετε με διαστημα μεταξυ του δευτερου γευματος και του πρωτου επαναληπτικου 4 ωρες.
Σκοπος ολων των παραπανω ειναι να επανελθουν τα επιπεδα ζαχαρου στο αιμα σε κανονικα επιπεδα
πραγμα το οποιο γινεται με το πρωτο κιολας γευμα - στο δευτερο τα πραγματα ειναι ηδη καλυτερα.
Ετσι κατα τις δωδεκα η τις δυο αν ειστε υπναραδες αισθανεσται μια χαρα και απορειται πως την
γλυτωσατε τοσο φθηνα. Αν καταφερετε να περπατησετε λιγο περιπου ενα τεταρτο - μιση ωρα
θα αισθανεσται τελεια. Περιπου οπως ο Νιο οταν τρωει τα μπισκοτα του στο ΜΑΤΡΙΞ.